به گزارش شهرآرانیوز؛ از توصیههای روایی به آنها که علاقهمندند از ماه رجب حداکثر استفاده را ببرند، مداومت بر قرائت سوره مبارک توحید است؛ سورهای کوتاه که دنیایی از برکات مثل نجات از فقر و تنگدستی، شفای دردها و بیماریها و امنیت را در خود جای داده است. برخی فضایل و خواص این سوره مبارک را با هم مرور میکنیم.
سوره توحید یکی از سورههای مکی در جزء سیام قرآن کریم است که چهار آیه دارد. قرائت سوره توحید در بسیاری از زمانها و مکانها مثل پس از نماز صبح، بعد از هر نماز واجب، هنگام خواب و... سفارش شده است. این سوره که بر مداومت آن بعد از هر نماز تأکید شده است، حکم یکسوم قرآن را دارد و خواندن آن سهبار در روز، معادل یک ختم قرآن است.
این سوره مبارک به «توحید» و «اخلاص» شهرت دارد؛ چون در آن به وحدانیت و یگانگی پروردگار تصریح شده است و حکایت از خالص کردن عبادت و نیایش برای او دارد. نام دیگر این سوره مبارک، «اساس» است. پیامبر (ص) در اینباره فرمودند: «بنای آسمانهای هفتگانه و زمینهای هفتگانه براساس «قُلْهُوَ الله أحَدٌ» نهاده شده است؛ یعنی آفرینش آنها، دلالت بر توحید و معرفت صفات خدای سبحان است». علاوهبر این، آن را «مُقَشْقِشَه» یعنی پاککننده هم نامیدهاند. (ختوم و اذکار، ج یک، ص١٩٠).
سوره توحید یکی از سورههای ارزشمند قرآن است که به قرائت و ارتباط با آن، بسیار سفارش شده است و آثار و فواید بیشماری دارد. هرکه سوره توحید را قرائت کند، با خواندن آیه اول، خداوند هزار نگاه به او میکند و با خواندن آیه دوم، خداوند هزار دعای او را مستجاب میکند و با آیه سوم، هزار خواستهاش را به او میدهد و با آیه چهارم، هزار حاجت از حاجتهای دنیا و آخرتش را روا میکند. (جامعالاخبار، ص۵۲).
روایات به آثار و برکات متنوعی برای این سوره کوتاه، اما پرمعنا و اثر قرآن تصریح کردهاند؛ از امیرالمؤمنین (ع) است که: «هرکه نماز صبح را برپا دارد و پس از نماز در جایش بنشیند و سوره توحید را یازدهمرتبه قبل از طلوع خورشید قرائت کند، آن روز مرتکب گناه نمیشود؛ هرچند شیطان بهسوی او طمع کند» (ثوابالاعمال، ص۳۴۱). در فقهالرضا (ع) آمده است: «هرکه سوره توحید را ۲۱بار بخواند، خداوند قصری در بهشت برای او بنا میکند و هرکه ۴۱بار قرائت کند، خداوند همه گناهانش از گذشته و آینده را میآمرزد» (فقهالرضا، ص۱۳۸).
این روزها زیاد میشنویم که دیگر وقت و زمان، پول و خیلی چیزهای دیگر برکت گذشته را ندارد. یک راهِ برکت بخشیدن به عمر و زمان و داشتههایمان، قرائت سوره توحید و مداومت بر آن است؛ در حدیثی از امامباقر (ع) آمده است که: «هرکه سوره توحید را یکبار بخواند، مایه ایجاد برکت بر او میشود و هرکه این سوره را دو بار بخواند، بر او و خانوادهاش برکت داده میشود و اگر آن را سهبار قرائت کند، به او و خانواده و همسایگانش برکت داده میشود» (الکافی، ج۲، ص۶۱۹).
پیامبر گرامی اسلام (ص) میفرمایند: «کسی که این سوره را بخواند و بدان توجه کند، خداوند وی را دوست میدارد و کسی که خدا او را دوست بدارد، اهل سعادت و نجات خواهد بود»، «و هرکه آن را بهجهت تعظیم و بزرگداشت تلاوت کند، خداوند او را از عذاب دوزخ ایمن مینماید» و نیز فرمودند: «هرکسی آن را در قبرستان یازدهمرتبه بخواند و ثوابش را هدیه اموات کند، به تعداد آن اموات به او ثواب و پاداش داده میشود و این سوره مبارک، خود حرز و ایمنی از هرگونه آفت و خطر میباشد» (ثوابالاعمال، ص٢٨۵).